Szavazás – Rovástábla

Szavazás

Honlapunkon (rovas.info) megkérdeztük, az olvasó milyen rovástáblát állítana települése határába? Összefoglaló és értékelés a szavazásról.

 

 

Fatábla vagy fémtábla, legyen vagy ne legyen?

Az idei évben indult a Rovás Alapítvány Kárpát-medencei egységes székely-magyar rovásos helynévtábla-mozgalma, melynek kapcsán megkezdődött a vélemények ütközése a táblák szükségességéről, illetve azok külalakjáról. Olvasóink is véleményt mondtak szavazás formájában.

Szavazás: (eredmények itt)

A szavazás eredményét és adatait a következő táblázat foglalja össze:

 

Értékelés:

Örömteli eredmény, hogy csak a szavazók elenyésző kisebbsége (2%) nem kíván rovásos településnév-táblát állítani. A válaszadók több, mint tizedének (10,4%) bármilyen megoldás megfelel, s úgy tűnik, hogy ebben nem játszik igazán fontos szerepet az ár kérdése. Olvasóink többségének azonban határozott elképzelése van a táblaállítás módjáról. A szavazás eredménye szerint a legnagyobb csoport (50%) az egységes helységnév-táblát látná legszívesebben, míg a szavazók következő nagy csoportja a hagyományosan fából készített, rovott táblákat részesíti előnyben. 

Az eredmény és a szavazatok száma (2 hónap alaptt több, mint 300) is azt jelzi, hogy van érdeklődés a rovásos táblák iránt. Határozott igény mutatkozik az összetartozás kifejezésére az egységes megjelenéssel, ugyanakkor látszik, hogy élénken élnek a faragás hagyományai, az egyedi megoldások iránti vágy is.

Reméljük, hogy az egységes helységnév-tábla használata mellett  a míves köztéri alkotások készítése is népszerű marad.

A táblaállítási munkához kitartást és sok sikert kívánunk!

Rovás Alapítvány. 

 

Kapcsolódó cikkek:

Share