Román ügyészségen a rovás

“Alulírott Csibi Barna, előzetes panasszal fordulok a Csíkszeredai Törvényszék mellett működő Ügyészség Főügyészéhez, a RINGIER ROMANIA Kft. által kiadott bukaresti LIBERTATEA napilap 2010 július 27-én közölt, “A székelyek ellopták a dákok írását!”című, Sorin Golea által jegyzett cikk alapján, lopás elkövetésével való rágalmazásért.

 

Hivatalos ügyben is rovás

Leszögezem, hogy székely nemzetiségű, és reménybeli székely állampolgár vagyok, a 2011-es népszámláláson magamat székelynek fogom vallani, Románia Alkotmánya, 6. cikk (1) bekezdésben leszögezett, az identitáshoz való jog alapján, mely kimondja:

“(1) Az állam elismeri és biztosítja a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek jogát az etnikai, kulturális, nyelvi és vallási identitásuk megőrzéséhez, fejlesztéséhez és kifejezéséhez.”

A székely rovásírást a mindennapok gyakorlatában is alkalmazom, pl. a határidőnaplóm vezetésénél. Aláírásom székely rovásírás karaktereket is tartalmaz.

Emlékeztetek, hogy más csíkszeredai illetőségű polgárokkal közösen egyéni kezdeményezésű határozattervezetet indítványoztunk Csíkszereda megyei jogú város helységnévtábláinak székely rovásírással való feliratozásáért, ezt a határozattervezetet 1.997 csíkszeredai illetőségű személy támogatta aláírásával, valamint az önkormányzat, aki a 2009/101. számú határozatban elfogadta azt. Ezt a határozatot a Hargita Megyei Prefektúra közigazgatási bíróságon támadta meg, követelve annak visszavonását. A prefektúra úgy érvelt, hogy a 2002 évi népszámlálási adatok értelmében hozzávetőlegesen 150 személy vallotta magát székelynek, ez alapján nincsen meg a helységnévtáblák kisebbségi nyelven való feliratozásához törvényesen előírt 20%-os küszöb.

Arra hivatkozom, hogy érvelésében a prefektúra is elismerte, hogy a székely rovásírás a székely nemzet identitásának alkotóeleme, ugyanakkor, Románia Alkotmánya, 61. cikk (1) bekezdés, 102. cikk (1) bekezdés, valamint a 123. cikk (2) bekezdés értelmében a prefektusnak, mint a román nép képviselőjének azon ellenséges gesztusa, hogy a székely identitás kifejezésének törvényes, alkotmányosan védett kifejezési próbálkozását közigazgatási bíróságon megtámadja, csak megerősíti azt a tényt, hogy a székely rovásírás nem a román nép etnikai, nyelvi és kulturális identitásának eleme, hanem a székely nemzeté.”

 

A személyes meghallgatáson Csibi Barna a következő nyilatkozatot tette:

“Csibi Barna úr, …. alatti lakos az 1574/P/2010 számú dosszié ügyében van a Csíkszeredai Rendőrség Bűnügyi Kivizsgálási Osztályára hivatva.”

“Nyilatkozat: Alulírott Csibi Barna, ….a Csíkszeredai Törvényszék mellett működő Ügyészségen 1574/P/2010 számmal iktatott, a Libertatea napilap 2010.07.27-i számában megjelent, “A székelyek elloptak egy dák írást!” című cikkre vonatkozó feljelentésemet fenntartom.

A cikk a székelyekről, mint etnikumról szól, és noha személy szerint az én nevem nincs megemlítve, mivel magamat székely identitásúnak tartom, és ezt a jövő évi népszámlálás alkalmával is kifejezésre szeretném juttatni, úgy gondolom, hogy engem személyesen lopás elkövetésével, egy olyan tettel való megvádolás ért, amely, amennyiben igaz volna, büntetőjogi következményeket vonna maga után, csakúgy, mint a közvélemény megvetését, teljesítve ezáltal a Büntető Törvénykönyv 206 cikkében foglaltakat a rágalmazás bűntettének megvalósítása érdekében.

Valóban, létezhet egy könyv, amelyet Romániában elismert szaktekintélyek írtak, és amely kifejti, hogy a székely rovásírást a székelyek a történelem során használtak és mástól átvettek, de, Románia Alkotmányával összhangban nekem személyesen jogom van megőrizni, használni és kifejezni ezt az írásmódot, mint az etnikai vagy nemzeti önazonosságom egyik elemét.”

(Csibi Barna)


Kapcsolódó cikkek:

Share