Rovás ZS pályázat – eredmény

A Rovás Alapítvány által meghirdetett “Keresd a rovás ZS jelet!” fénykép-pályázat eredményéről számolunk be.

 

Fénykép-pályázat – Eredményhirdetés

A  pályázat célja a felkelő napos – ZS rovásjeles kapukról adat gyűjtése, dokumentálása volt, ahol régi és új képekkel, rajzokkal is lehetett pályázni. A beküldött fényképek alapján pontosabb képet kaphattunk ennek a kevéssé ismert kapudíszítésnek az elterjedtségéről, melyről a Rovás Alapítvány úttörő jellegű könyvet szándékozik kiadni.

A pályázatra 120 fénykép érkezett be. A legtöbbet Martinas Cristian, csíkszeredai lakos küldte be, aki kedvtelésből űzi a fotózást.

Csíkborzsovai felkelő napos kapu – Martinas Cristian felvétele

Eredmények: 

Első díj: A Rovás Alapítvány kuratóriuma Martinas Cristiannak ítélte a meg a fődíjat, amelyet a Csíkrákosi Cserekert fogadó ajánlott fel – egy hétvégét tölthet kísérőjével Csíkrákoson.

Második díj: A második díjat kiemelkedő pályázónk Balázs István kapta, aki többek közt székelykapukat is farag. Ő Csíkszentimre és Törökbálint között osztja meg lakhelyét, díja egy könyvcsomag, az Arc Kft. felajánlásaként.

A többi pályázónak ezúton is köszönjük a pályázatra beküldött képeket. Kérjük, továbbra is figyeljenek a csíki kapukra!

Tanulságok:

A pályázattal új módszert sikerült kipróbálni: egy adott régióra jellemző kapudíszítési mintázatokról több és részletesebb adatot kaphatunk ha az ott élőket is sikerül bevonni a munkába. Ezzel statisztikailag is értékelhető adathalmazt kaphattunk, amellyel a feltevéseink valószínűségét tudjuk igazolni. Természetesen ez a viszony kétoldalú, ezzel reméljük, sikerült felkelteni a helyiek figyelmét a Csíkra jellemző kaputípusra és jellegzetes felkelő-napos, zs rovásjeles mintázatára. Öröm, hogy sok-sok kapu maradt fent, de nem mehetünk el amellett, hogy az ezredforduló után már nem építettek felkelő napos, rovás ZS jeles kapukat. Ez figyelmeztető jel, mert épített örökségünket ápolni kell, s nem szabad engedni, hogy a Tüzépről beszerzett vas-kapukra cseréljék azokat.

A pályázat gondolata a 2009 októberi csíkrákosi tanácskozáson bemutatott kutatási munka nyomán vetődött fel, s ennek tanulságaival kiegészítve kerül hamarosan kiadásra a rovás ZS jelről szóló könyv is. Amit biztosan állíthatunk: a csíki kapuk külön világot képeznek a székelykapuk között, melynek formai, jelképi és szakrális hagyománya legalább ötezer éves. A ZS rovásjel (mint jelkép!) a fény születését hirdeti –  a felkelő Nap képében, amely minta a csíki kapukra olyannyira jellemző.

 

(Rovás.info)

Kapcsolódó cikkek:

Share