A rovásos táblaállítás menete

alt

Egyszerűen, gyorsan, olcsón, szabványosan, hivatalosan – A Rovás Alapítvány szervezésében. Részletes áttekintés a táblaállítás folyamatáról és a teendőkről.

 A táblaállítás lépései

  1. Előkészületek
  2. Az Ajánlatkérő lap kitöltése, helyszíni fényképek készítése
  3. Írásos “Tudomásul vételi nyilatkozat” beszerzése az önkormányzattól
  4. A rovásos helységnév-táblák szakmai felügyelete
  5. Az Ajánlatkérő lap és a helyszíni fényképek benyújtása
  6. A tábla megrendelése
  7. Értesítés a közútkezelői hozzájárulásról
  8. Tábla felállítása
  9. Táblaavatás
  10. Hírközlés
  11. Kérdések és felvilágosítás
  12. További táblák elhelyezése
  13. Köszönetnyilvánítás

1. Előkészületek

A rovásos helységnév-tábla állításához célszerű egy szervezőcsoportot létrehozni, melynek feladatai a következők:
  • igényfelmérés és segítőtársak megkeresése a táblaállítás ügyében (civil szervezetek, magánszemélyek, önkormányzat, támogatók, etc)
  • a rovásos helységnév-tábla helyszíneinek felmérése (az Ajánlatkérő lap tájékoztatója szerint)
  • az anyagi feltételek előteremtése (közadakozás, pályázat, központi források, etc.)

2. Az Ajánlatkérő lap kitöltése, helyszíni fényképek készítése

A tábla engedélyeztetéséhez csak a www.rovas.info és www.rovastabla.hu honlapon, az adott település neve mellett található “Ajánlatkérlő lapot” kell kitölteni. Az űrlap számítógéppel is kitölthető, e-mail-ben elküldhető. Itt egy példa, az “ajánlatkérő lapra” kell bökni:
A táblahelyszíni fényképek helyes elkészítéséhez az Ajánlatkérő lap tájékoztatójában található minta ad segítséget.
A külhoni települések ajánlatkérő csomagjának elkészítése folyamatban van. Jelen pillanatban az innen letölthető általános Ajánlatkérő lapot kell kitölteni és a gyártónak eljuttatni.

3. “Írásos tudomásulvétel” beszerzése az önkormányzattól

A székely-magyar rovásos helynév-táblák kihelyezéséhez kizárólag a Magyar Közút Zrt. jóváhagyása szükséges. A közút kezelője azonban előírhatja, hogy a helynévtáblák kielyezéséhez az önkormányzat ún. “írásban tudomásul vegye” a táblaállítást. Ezt a polgármester, a jegyző, vagy a közgyűlés adja ki. A tudomásulvételnek nincs kötött formáha, de az ajánlott minta megtaláható az Ajánlatkérő lap mellékletében vagy  letölthető innen.

4. A rovás helynév-táblák szakmai felügyelete

A Rovás Alapítvány a helyesírás, a szabványosság és az egységes külalak szempontjai szerint felügyeli az egységes táblaállítási eljárást. A magyarországi települések szabványos táblaterveinek képe a www.rovas.info és www.rovastabla.hu honlapokon találhatók. Az alapítvány igény esetén tanácsadással, tervezésével segíti a táblaállítást.

  • A Kárpát-medence településeinek táblatervei is hamarosan letölthetők lesznek.
  • Egyéb rovásos tábla ügyében is segít a Rovás Alapítvány.

Megjegyzés: Az egységes megjelenés végett a Magyar Rovásírók Közössége által 2008.október 4-én Gödöllőn elfogadott egységes jelkészlet alapján az Unicode-nak benyújtott számítástechnikai szabványtervezeten (N3527) alapuló rovásjelkészletet fejlesztett ki a Rovás Alapítvány. A táblákon alkalmazott betűcsalád tervezéséhez a Magyarországon alkalmazott ?ÚT 2-1.124:2001 Közúti jelzőtáblák. A feliratok betűi, számjegyei és írásjelei? szabvány betűkialakítási tapasztalatait vette figyelembe.

A rovásos helységnév-táblák feliratai egységesen a korszerű, nagyított kezdőbetűs, csak nagybetűs betűcsaláddal készülnek. Az írásirány jobbról balra tart.

A tábla műszaki jellemzői:

  • anyaga:         horganyzott acéllemez, peremezéssel, matt fóliázással
  • háttérszín:      fehér           (010 white ral 9003)
  • betűszín:        sötétpiros    (030 dark red ral 3003)
  • keretszín:       sötétzöld     (060 dark green ral 6005)
  • jelkép:           a keret alsó széle, közepén elhelyezett rovás R betűt jelképező ?H? jel.
  • sorszám:       a jelképben lévő rovás R betűben elhelyezve (hivatalos megrendelés sorrendjében)

5. Az Ajánlatkérő lap és a helyszíni fényképek benyújtása

A kitöltött és cégszerűen aláírt Ajánlatkérő lapot és a helyszíni fényképeket lehetőleg elektronikus úton (vagy postán) a gyártó részére kell eljuttatni.

Megjegyzés: A Rovás Alapítvány által ajánlott gyártónál a megrendeléssel egyidejűleg teljes körű ingyenes ügyintézés történik, mely magában foglalja a hivatalos engedélyezési iratok benyújtását a Magyar Közút Nonprofit Zrt megyei szintű Forgalomtechnikai és Kezelői osztályai részére.

6. A tábla megrendelése

Az elküldött Ajánlatkérő lap és a helyszíni fényképek alapján a gyártó egyedi Árajánlatot és Táblaelhelyezési fényképeket küld a megrendelőnek. A megrendelő az Árajánlatban szereplő összeg átutalásával elfogadja az ajánlatot, melynek megfelelően a gyártó elkészíti a táblát, illetve teljesíti az további, igényelt szolgáltatásokat is (szállítás, oszlopok beszerzése, táblaállítás).

7. Értesítés a közútkezelői hozzájárulásról

A közútkezelői hozzájárulást a Magyar Közút Nonprofit Zrt megyei szintű Forgalomtechnikai és Kezelői osztálya küldi közvetlenül a megrendelő címére.

8. Tábla helyszíni felállítása

A közútkezelő hozzájárulás birtokában a táblák felállítását a megrendelő vagy megbízása esetén a táblaállítást kivitelező cég/szervezet végzi. A kivitelezést a gyártó által megadott Táblaelhelyezési fényképek, illetve az Ajánlatkérő laphoz mellékelt Műszaki rajz alapján kell végrehajtani. A közút kezelője a kivitelezés után helyszíni szemlével győződik meg a műszaki tartalom kifogástalanságáról.

A közútkezelői hozzájárulás 2 évig érvényes. Anyagi források szűkössége esetén is célszerű az összes táblahelyszínre egyszerre megkérni az engedélyt, és a táblákat folyamatosan felállítani.

Megjegyzés: A Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Rovás Alapítvány ajánlásának megfelelő műszaki tartalmú, táblahelszíni fényképpel illusztrált hiánytalan igénylés, és hibátlan kivitelezés esetén a táblaállítás kedvezményes (településenként 5.000, Ft + Áfa = 6.350, Ft) a műszaki szakfelügyeleti díj megfizetésével végezhető.

Az alábbi kisfilm betekintést nyújt a tábla helyszíni felállításának menetébe:

9. Táblaavatás

A tábla avatására célszerű a táblaállításban résztvevők, azt támogatók számára ünnepség szervezése, fénykép és mozgókép készítése, valamint a helyi média értesítése. A rendezvényt a rendőrségnek be kell jelenteni, amennyiben a forgalom korlátozására van szükség.

10. Hírközlés

A rovásos helységnév-tábla felavatásáról a Rovás Info honlapja hírt közöl, valamint a fényképet és a helység nevét feltünteti a honlap interaktív térképén. A rovásos helységnév-táblák településenként sorszámot kapnak az aláírt megrendelés sorrendjében.

11. Kérdések és felvilágosítás

A Gyakran Ismételt Kérdésekre a Rovás Alapítvány a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel történő konzultációk alapján állítja össze a válaszokat, amelyeket a www.rovas.info honlapon tesz közzé. Kérjük olvassa el a tájékoztatókat!

12. További táblák elhelyezése

A felállított rovásos helységnév-tábla oszlopaira további – lehetőleg rovásos – táblákat (?Kárpát-medencei település?, testvérvárosok, etc.), valamint a helység címerét is el lehet helyezni a tábla tulajdonosának hozzájárulásával. Minden tábla elhelyezése engedélyköteles, ezért a többi táblát is célszerű a helységnév-tábla engedélyezésével egy eljárásban intézni.

13. Köszönetnyilvánítás

A Rovás Alapítvány köszönetét fejezi ki a rovásos helységnév-táblák állítása ügyében kapott szakmai tanácsokért, segítségért és támogatásért. A köszönetnyilvánítás a www.rovas.info  és www.rovastabla.hu honlapokon jelenik meg és az alapítvány reméli, hogy a jövőben is számíthat a támogatók segítségére, szakmai tanácsaira.

Kapcsolódó cikkek:

A rovásos helységnév-tábla állításához célszerű egy szervezőcsoportot létrehozni, melynek feladatai a következők:
Share