Rovásos billentyűzet-matrica

Rovásírásos billentyűzet-matricáról jelent meg cikk, mely szerint a cél ősi írásunk könnyedén történő megtanulása. A rovásjelek a szabvány szerint készültek.

 

 
Rovásos billentyűzet-matricáról jelent meg cikk a Kuruc.info-n:
 
 
 
Manapság egyre nagyobb igény mutatkozik ősi írásmódunk, a rovásírás megismerésére.
 
Ez a számítógép billentyűzetére való matrica segít abban, hogy mindenki számára játszi könnyedséggel elérhetővé tegye a rovásírás elsajátítását és a későbbiek során akár mindennapos használatát.
Az emberek 80%-a napi szinten használ számítógépet, havonta egy bizonyos karaktert, pl. az ?A? betűt körülbelül 500-1500 alkalommal ütjük le, ami azt jelenti, hogy előbb-utóbb akaratlanul is megjegyzi a matricát használó egyén, hogy melyik betű mellett melyik jel áll, azaz könnyedén elsajátítja a rovásírás alapjait. Gyermekeinknek, fiataloknak kiváló ajándék, de felnőtteknek is hasznos lehet.
Reméljük termékünkkel Ön is elégedett lesz, és ennek segítségével közösen ápolhatjuk hagyományainkat.

 

Rovás.info megjegyzés: 

A rovás széles körben is alkalmazható számítástechnikai alkalmazásának jelenlegi korlátja, hogy az Unicode szabványba emelés hiányában még mindig technikai trükkökre és sok, kisebb-nagyobb szakértelmet igénylő beállításra van szükség. Ezért kiemelten fontos, hogy a székely-magyar rovás mihamarabb bekerüljön az egyetemes karakterkészletbe.

Jelenleg több szabványtervezet is létezik, melyeket magánszemélyek jegyeznek és egy, mely mögött a rovók közösségének egy jelentős része áll. Ugyanakkor a végleges döntéshez alapvetően a rovás tömeges használatának igazolása, valamint a felhasználók határozott érdekérvényesítése, nyomása szükséges.

Örömmel látjuk, hogy a Dr. Hosszú Gábor által gondozott, a rovók közösségének túlnyomó többsége által támogatott szabvány a gyarkorlatban is egyre inkább elfogadottá, mi több, használttá válik. A fenti billentyűzet-matrica is e szabvány alapján készült, betűtípusa pedig szintén a szabvány szerint kifejlesztett első nyomdai betűcsaládnak (Egri csillagok és a Hét meg hét magyar népmese rováskiadásai) felel meg.


Kapcsolódó cikkek:

Share