Ráduly János új rováskönyve

A Kárpát-medence rovásfeliratos emlékei a Kr. u. 17. századig címmel jelent meg Ráduly Jánosi tanító, néprajz- és rovásírás kutató, valamint Erdélyi István régész kötete.

Rovásemlékeink tára

A két kutató arra vállalkozott, hogy összegyűjti a Kárpát-medence összes rovásírásos emlékét. Ráduly János ebben a könyvben az erdélyi feliratokkal foglalkozik. A kutató megállapítja, hogy 1990-ig mindössze 14 ilyen rovásírásos feliratot jegyeztek le, ezt követően azonban több mint 60 írást találtak. A 11. századi torjai edénytöredéken talált feliratnak, s a nagyrészt székelyföldi templomokban fellelt, 14-16. századi emlékeknek ma már igen gazdag irodalmuk van.

Kétségtelenül a rovásírás-kutatás ma reneszánszát éli, hiszen ezáltal is bizonyítani lehet népünk eredetét, kötődését azokhoz az indoeurópai népcsaládokhoz, amelyek a Kaukázus?Kaspi tenger övezetében alakultak ki és vándoroltak Európába. Erdélyi István és Ráduly János kötete a hun kortól a 17. századig tárgyalja az emlékeket. Rajzok, fotók, grafikák is illusztrálják a kiadványt, amelyet nem csak az értőknek, kutatóknak ajánlanak a szerzők.

(Rovás Info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share