Kisgyőri tábla – vélemény

Ismét felszínre került a kisgyőri tábla nyomán a rovásjelek egységesítésének kérdése, mellyel az elfogadható megoldás megtalálásáig foglalkoznia kell a rovók közösségének.

 

Szabály – szabvány – szokás … 

A kisgyőri rovott helységnév-tábla ügyében időszerű, fontos kérdés merült fel a “rovás-ABC”-k kapcsán. Az ügyben valószínűleg sok rováskutató megszólal, ezért érdemes tisztázni a szakmai társalgás “közös nyelv”-ének legfontosabb kifejezéseit, valamint a szakmai társalgás résztvevőinek és nyomonkövetőinek célszerű megismerni a rovás egységesítésének jelenlegi helyzetét: 

A 2008. október 4-i Gödöllői Szakmai Tanácskozás óta a résztvevők egyetértésével “székely-magyar rovás”-nak (is) nevezett nemzeti írásunk egységesítésének folyamata halad, de egyáltalán nem ért a végéhez. Az írás történelme, jelkészlete, de még elnevezése is szakmai vita tárgyát képezi, sőt vannak, akik az egységesítés folyamatát is elvetik. Mindez természetesen a kutatói és gondolatszabadság jegyében lehetséges, hiszen jeleleg NINCS sem jogilag, sem műszakilag kötelező érvényű szabvány a rovás tekintetében.

A rovás múltjának kutatási szabadsága mellett azonban a rovók többsége a gyakorlati használat megkönnyítése végett az egységesítés és szabványosítás mellett foglal állást, s e folyamatot támogatja. Ennek eredménye volt az, hogy – több más szabványgazda mellett – Dr. Hosszú Gábor összeállította és az Unicode számára is benyújtotta a Gödöllő szellemében elfogadott “rovás-szabványtervezetet”. E szabvány jelentősége, hogy a legteljesebben tartalmazza a rovás igazolt történelmi jelkészletét, valamint megállapítja azok használatának szabadságát (tehát nem tör pálcát a történelem folyamán összeállított tömérdek “rovás-ABC” egyike felett sem, s nem teszi kötelezővé egyikük, vagy másikuk használatát).

A fenti szabvány-tervezetben foglalt jelek midegyikének használata tehát megengedett és a rovásírók közösségének többsége számára helyesen értelmezhető, értelmezendő.

Természetesen a mindennapi gyakorlatban nem kivitelezhető, hogy rovó csoportonként eltérő jelkészletet használjunk, ezért a nagyon közeli jövőben el kell jutni egy általánosan elfogadott egységes jelkészlethez, melyben minden egyes hangnak kizárólag egy adott rovásjele van. Sajnos azonban a jelen pillanatban inkább személyes, mint szakmai okok miatt nem látszik közmegegyezés a jelsor néhány vitás betűjének ügyében, ezért egyelőre marad a rovás “sokszínűsége”.

A megoldásra pedig szükség van, így az hamarosan el fog érkezni. Vagy a rovók közösségének mindenki által elfogadható megegyezése által (erre most kicsinek tűnik az esély), vagy egy olyan technológia váltás kapcsán, amikor a döntő rovásalkalmazásokban erősen meghatározó szerephez jut egy adott “rovás-ABC”-t támogató fejlesztői, vagy felhasználói csoport.

Míg idáig eljutunk, a Rovás Alapítvány a maga részéről elfogad minden olyan rovás-jelkészletet, mely a gödöllői folyamatban létrejött és Dr. Hosszú Gábor által az Unicode számára benyújtott rovás-szabvány része.

Sípos László

kuratóriumi elnök

 

Kapcsolódó cikkek:

Share