Rovással a magyar irodalmat?

Vágó István az átmeneti társadalom kórtünetéről, az ezoterikus cunamiról fejtette ki gondalatait. Fél, hogy esetleg Isten tervezte a világot, s rovással kell tanulni a magyar irodalmat… 

Rovással a magyar irodalmat?

A Népszabadság Online a legismertebb hazai szkeptikussal, Vágó Istvánnal az áltudomány elleni küzdelem lehetőségeiről beszélgetett. (Részlet a 2010.01.30-ai cikkből)

– Vajon mennyiben különbözik ez a helyzet a nyugati országokban is meglévő áltudományos jelenségektől? Egy jobb nevű kereskedelmi csatornának például Németországban nem ildomos átlépnie olyan határokat, mint ahogyan azt nálunk megteszik.

– A különbség talán az lehet, hogy még csak húsz év óta beszélhetünk ezekről a kérdésekről szabadon, mondhatunk büntetlenül marhaságokat.

– Akkor a sok áltudományos maszlag az átmeneti társadalmak értékválságának az ideiglenes kórtünete?

– Azt hiszem, hogy ez így van.

– Változhat-e ez a helyzet az oktatás színvonalának jelentős javulása nélkül?

– A tantestületek színvonala valóban alacsonyabb, mint húsz éve volt, miközben az oktatás is végtelenül polarizált lett Magyarországon. A sumerológusok zöme például történelemtanár. Nemrég hallottam, hogy az evolúciót nem létezőnek tartó és az isteni teremtés újrafogalmazását érdekes módon megkerülő intelligens tervezés mozgalmának harcosai már járják az iskolákat és feltehetőleg a biológia órán elmondják, miképpen teremtette az intelligens tervező az életet.

Felmerül a kérdés, hogy a szkeptikusoknak kell-e ezzel szemben fellépni. Véleményem szerint igen, csak nem tudom, miképpen. Talán a minisztériumnál tehetnénk panaszt, de mi nem vagyunk panaszkodósak. Írhatnánk egy kiáltványt, miszerint nem szabadna engednünk, hogy az a száz év, amit a darwinizmus adott, amitől sokkal többet értünk a világból, semmissé váljék és viszszamenjünk az időben. Pedig húsz év alatt körülbelül négyszáz évet ment vissza a magyar társadalom a tudományos igényű gondolkozásban. Itt büszkén állítják magukról emberek, hogy ők boszorkányok. Még csak nem is tudományos igényű gondolkodást kérek számon a honfitársaimon, csupán az elemi szintű logikát.

– A kiáltvány sikerét kétségesnek tartom, hiszen friss apropója ennek a beszélgetésnek a H1N1 elleni oltás körüli hisztéria, amiben a nyugodtan áltudományosnak nevezhető ellenzők oldalán számtalan orvos is részt vett. Igaz, itt az áltudományt csupán pajzsként használták egy politikai támadásra. A baj csak az, hogy sokan az érveket a hátsó szándék ismerete nélkül vették be.

– Valószínűleg ez a helyzet az új választások után megszűnik. A politikai csatározások nem lesznek majd olyan élesek, de nem tudom, hogy jól járunk-e attól, ha az intelligens tervezők fogják megszabni a biológiaoktatást, és nem nagyon lesz hang az ellen, ha mondjuk, rovásírással kell tanulnunk a magyar irodalmat.

(…)

 

Rovás.info megjegyzés: 

A folyamat nem most kezdődött, de 2010-ben valami véglegesen megváltozott:  többé nem egy törpe kisebbség megmondóemberei határozzák meg, hogy miről ildomos beszélni, vagy gondolkodni. Ők olyannyira hozzászoktak ehhez az elmúlt 45+20 évben, hogy láthatóan nem tudnak mit kezdeni az új helyzettel. Talmi intellektuális felsőbbrendűségi megnyilatkozásaik, a “Nyugat”-ra való üres hivatkozásaik mára csak mosolyt fakasztanak.

A kovácslászlók és vágóistvánok majd szépen megszokják a magyar gondolkodást, a magyar nyelvet, a magyar érdekeket és értékeket. Természetesen arról is gondoskodni igyekszünk hogy a rovásírás se maradjon ki ebből, köztéri feliratokon, könyveken és újságokon, valamint a világhálón. Az ötletet köszönjük, a fenti példasort kiegészítjük a magyar irodalom rovással történő oktatásával is.

Kapcsolódó cikk:

Share