Rovástárlat nyílik hamarosan

A Magyar Nyelv Múzeuma állandó kiállítása 2010 nyarán nyílik, a tárlat építése megkezdődött, a megnyitó pontos időpontját még nem határozták meg.

 

Nemzeti írásunknak is van helye

A Magyar Nyelv Múzeumától kaptunk levelet, amelyben a tervezett kiállításról adnak újabb részleteket:

“Az egyes témák tartalmát anyagi és installációs lehetőségeink határozzák meg. A rovásírás szerepel a tematikában: szólunk a rovásírás történetéről, egy fülkevitrines pilonban a rovásemlékeket idézzük meg, eredeti anyagban rekonstruálva (vakolat, fa, kerámia); mellette számítógépen transzliteráló program használható. Természetesen a teljes rovásábécé is olvasható lesz. Arra is lesz lehetőség a tárlatban, hogy törölhető rajztáblán a látogatók speciálisan erre a célra kialakított, metszett végű, lúdtollban végződő eszközök segítségével monitorokról tetszés szerint kiválasztható írásképet (pl. kódexek írásképét) gyakorolják, kipróbálják. Ebben az egységben a rovásírást is kipróbálhatják.  

A későbbiekben a rovásírás a múzeum egyik kiemelt témája lehet, hiszen örömmel tapasztaljuk látogatóinktól is, hogy van rá igény. Nyelvi hagyományaink megőrzése és ápolása, egyedülálló, ősi anyanyelvünk sajátosságainak, különlegességeinek (unikumiainak) bemutatása a múzeum célja.”

 

Kapcsolódó cikkek:

Share