Feldarabolt rovásos műtárgy

A somogyfajszi Őskohó Múzeumból néhány napja ellopott bronz pajzsot megtalálták a nyomozók. A műtárgy felületét teljesen lecsiszolták, ezután a tettesek 10-15 centis darabokra vágták. 

 

Színesfém-bűnözés áldozata a rovás

A somogyfajszi Őskohó Múzeumban szombaton fedezték fel a lopást, ami az elmúlt három napban történhetett. A másfél millió forintot érő műtárgy a múzeum udvaráról tűnt el. Információink szerint a rendőrség kedden délelőtt megtalálta a bronz pajzsot Kaposváron-legalábbis azt, ami maradt belőle.

A lopás miatt folyamatosan ellenőrizték a színesfém-átvevőhelyeket a megyeszékhelyen, így bukkantak a pajzsra egy furgonban, ami éppen egy a város határában lévő telepre igyekezett. A műtárgy felületét teljesen lecsiszolták, eltűnt róla az életfa és a mezopotámiai oroszlánok ábrázolása. Ezután a tettesek 10-15 centis darabokra vágták.

A kocsiban két kaposvári férfi ült, elállították őket a kapitányságra. A kihallgatásaikon derül fény arra, hogy mi közük volt a bűncselekményhez. A helyszínen a a furgon sofőrje azt mondta a Kapospontnak: ő csak vezetett, fogalma sem volt, hogy bűncselekményből származó árut is visz. 6 mázsa színesfémet szállított, köztük voltak a bronzpajzs maradványai is.

Az 50 kilós pajzsot kb. 50 ezer forintért vették volna át a színesfém-kereskedésben, mert 1 kiló bronz ezer forintba kerül.

(kapos.hu – barikad.hu – Somogy TV)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share