Vita az etiópiai írásemlékről

Egy YouTube-on megjelent film révén futótűzként terjedt a világhálón a “szenzáció”, hogy Etiópiában rovásemlékeket találtak. Honlapunk várja a témával kapcsolatos szakmai véleményeket.

 

Felhívás szakmai vitára 

Április végén a lánclevelek egyik kedvenc témája az Etiópiában talált “székely rovásemlékek” voltak, melyekről a népszerű videó-megosztóra feltett film módosítója, feltöltője azt állítja, hogy az orosz tudósok szerint is magyar rovás (a feltöltő megjegyzése angolul).

Az ezen a megjegyzésen alapuló “szenzációs hírt”, ellenőrzés és gondolkodás nélkül sokan továbbították a világhálón és a magyar őstörténet, a rováskultúra iránt érdeklődő honlapok is megjelentették azt. A Rovás.info a teljes rováskultúra és rovástörténet iránt nyitott, de határozottan kiáll a tudományosság és tényszerűség mellett. Ezért született meg a szerkesztőség írása “Nem mind arany, ami fénylik” címmel, hogy felhívja a figyelmet a módosított kisfilm és a lánclevelek által közöltek pontatlanságára.

 
Véleményünk szerint a magyar őstörténet, írástörténet kutatásának semmi nem árt többet, mint egy értékes írástörténeti emlékről szóló film manipulált változatára alapozott hamis szenzáció – ráadásul angol nyelven. A rovók közösségének a rovásírás ismertségéért és elismertségéért végzett áldozatos munkáját döntheti romba az ilyen hoax-jellegű hitelrontás, mert lehetőséget ad ellenfeleinknek, hogy a “tudományoskodó fantasztikum”, a “nemzetieskedő romantika” vagy egyszerűen csak a “holdkórosság” bélyegét süssék ránk.

A kritikus, gondolkodásra intő hang szerencsére messzire elért és remélhetőleg építően hat majd a témában kifejtett tudományos munkára is. Ennek elősegítésére a Rovás.info felajánlja a szakmai vélemények, további információk, tudományos eredmények közlését, melyeket a szerkesztőségbe vár. A szerkesztők azonban fenntartják a jogot, hogy a nem tényekre-összefüggésekre épülő véleményeknek, valamint a tárgytól eltérő személyeskedő hangvételű írásoknak ne adjanak helyet.

 

Kapcsolódó cikkek:

Share