Rovott helynévtábla – Zetelaka

Zetelakát nem kell már bemutatni, mindenki hallott róla. A csonkaországi magyarok előszeretettel megfordulnak ott, és sokan közülük rendszeresen vissza is járnak.

 

Példaértékű hagyományőrzés – Zetelaka
 
Zetelaka egy virágzó székely község (lehetne). Székely, és épp ezért hagyományokat őrző és továbbadó: gondoljunk itt a székelykapuk tömkelegére, fafeldolgozásra, hagyományok ápolására.

A rovásírást is magunknak tudjuk, amire méltán büszkék lehetünk, hiszen az eddig ismert legősibb írás ez. Több település csatlakozott már ahhoz a kezdeményezéshez, hogy az odalátogatókat, átutazókat ilyen feliratú tábla is köszöntse településük határában. (Gondolok itt Gyergyóditróra, Gyergyószentmiklósra, Gyergyócsomafalvára, Csíkszentkirályra és még sorolhatnám). Zetelaka számára is példaértékű lenne, ha erőt venne magán…. és végre talpra állva kilábalna az utóbbi idők szégyen-sorozatából. Javaslom egy rovásírásos helységnévtábla felállítását, mivel a régi táblákat időszerű lenne lecserélni. Ahelyett, hogy az angolt, franciát, németet majmoljuk, inkább saját kultúránkat lenne illendő bemutatni, megőrizni és továbbadni. Épp ezért a meglévő pléh táblákat időszerű lenne egy-egy értékes, ízlésesen kifaragott székelykapuval felváltani.

Példaértékű, hogy a római-katolikus templom új színeiben pompázhat (festés, új padok, új bejárati ajtók, új tetőszerkezet, kerítés stb.) Zetelakának összefogásra van szükség és nem a széthúzásra. Jó lenne ha a Duna tv pl. nem elrettentő és nevetséges összefoglalókat közvetíthetne, hanem pl. egy-egy pozitív eseményről tudósíthatna.

(szikulusz.blogspot.com – Csiki Árpád)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share