Milyen írás lehet a romokon?

Szakács Gábor, rováskutató az alábbi kérdéseket fogalmazta meg a 14.000 éves székely rovásnak feltüntetett etiópiai leleteket bemutató filmmel kapcsolatban.

 

További kételyek az “etiópai” rovással kapcsolatban
 
A vitatott filmmel kapcsolatban folytatódik a szakmai vita, melynek egyik tanulsága, hogy kérdéseket megfogalmazni mindig lehet és kell is.
 
Kételyek és kérdések:
 
  • Nem tudunk semmit a feltárás körülményeiről (márpedig arról részletes leírás kell jobb helyeken)
  • Nem tudunk semmit erről az orosz tudósról (mi a szakterülete, ismeri-e az írásfajtákat, pl. a mi rovásírásunkat)
  • Nem tudjuk, hogyan történt a 14 000 év kormeghatározása
  • Melyik volt az állítólag 14 000 évvel ezelőtt uralkodó kultúra ezen a területen
  • A romokat nem most ásták ki a föld alól, ezért az etióp szakhatóságok már bizonyára foglalkoztak vele, de erről sincs semmi a filmben
  • Nem tudjuk, hogy ki tette be a film jobb felső sarkába a rovásbetűk magyarázatát, mert ez nem lehetett az eredeti filmben (ugyanis szerepel benne az AS jel, ami  csak igen kevés rovásemlékünkön szerepel) 
  • Mivel 14 000 éves leletekről beszélnek és nem csupán a mi rovásbetűink szerepelnek benne, ezért nem lehet a mienk, de nem is lehet 14 000 éves (A világ jelenleg ismert legrégibb írása a rovásírás, mindenki más abból merített, következésképp ez a lelet csak fiatalabb lehet annál. A második legrégibb írás a sumérek ékírása, de annak legrégibb emlékei is “csupán” 3000-3200 évesek)
 
Következtetés:
 
Sikerült megint felületes tálalással a magyarok érdeklődését a tanulás helyett egy orosz szöveggel tévútra vinni. Javaslom, hogy az érdeklődők olvassák el Friedrich Klára “Írástörténeti áttekintő magyar szemmel” című szakkönyvét, bogarásszák át benne a különböző írásfajtákat és annak alapján állapítsák meg, hogy milyen írás lehet a romokon! Mert hogy néhány betűazonosságot kivéve nem a miénk, az hétszentség!
 
Ehhez ajánlom a bizonyított rovásemlékek alapján használt Magyar Adorján és Forrai Sándor ábécéjét,a ki néhány hosszú magánhangzóval egészítette ki a hagyományos rovásírás ábécét az 1970-es években. 
 
És persze érdeklődéssel várom a magyarázatot a fent felsorolt kérdéseimre.

  
Szakács Gábor

Kapcsolódó cikkek:

Share