Alföldi táblaavatások

A tegnapi napon három alföldi településen is avattak rovástáblát: Kecskemét-Hetényegyházán, Kerekegyházán és Dunavecsén.

Egy nap – három tábla

Mind a hárman csatlakoztunk a Székely Nemzeti Tanács felhívásához, miszerint állítson minden település székely-magyar rovásbetűkkel rótt helységnévtáblát. Ezzel is tegyünk tanúságot amellett, hogy a történelem viharai ellenében térben és időben igenis összetartozunk.

A táblákat közadakozásból készítettük el, mindenki a saját munkájával járult hozzá. Volt aki a fát adta, az asztalos a táblákat készítette, fafaragók pedig a betűket rótták. Grafikus tervezett, a földmérő szervezett, a tanítónő pedig az oszlopokat festette. Mi itt Kecskeméten az összes forgalmas út bejáratához, valamint a nagyobb településrészekhez szándékozunk táblát állítani. Ez összesen 14 rovásfeliratot jelent majd, így bárhonnan is közelítjük meg a várost, a jövőben mindenhol egy ilyen tábla fogadja majd a látogatókat.

A tervek szerint mindig a közelben lakók hozzájárulásából készítenénk el a táblákat. Így nagyon sokan találkoznak majd nap mint nap a saját kezük munkájával, maguknak érezve a rovásbetűs feliratot. Természetesen számítunk a polgárok és helyi közösségek, a különböző társadalmi szervezetek segítségére illetve összefogására is. Az avatás mindenhol egy kis ünnepség keretében történik. A szervezők és az önkormányzat képviselőjének köszöntője után Szakács Gábor – a rovásírás hazai és nemzetközi szinten elismert szaktekintélye – méltatja ősi betűinket. Ezt követően felolvassa a Székely Nemzeti Tanács üdvözletét, majd átadja Székelyföld kék-arany lobogóját.

A dunavecsei programról a www.dunavecse.tk oldalon tájékozódhatunk.

A nap Kecskemét-Hetényegyházán kezdődik 8:30-kor, majd Kerekegyházán folytatódik 11 órakor. Mind a két helyszínen a Magyarok Szövetsége helyi csoportja a kezdeményező illetve a szervező, de Kecskemét-Hetényegyházán a Hírös Rovókör is oroszlánrészt vállalt a munkából. Dunavecsén 14 órakor folytatódik illetve fejeződik be a nap, ahol a helyi Jobbik és az Álmos Rovókör állít táblát. Mindhárom helyszínen várjuk az önkormányzatok és egyházak, valamint a közélet képviselőit is.

Szeretettel várunk mindenkit, legyünk jelen minél többen ezen az ünnepélyes táblaavatáson.

Üdvözlettel: Sipos Sándor Magyarok Szövetsége Kecskeméti Csoport 30 / 376-4707 sipisanyi@gmail.com

(Magyarok Szövetsége, www.nemenyi.net)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share