Rováslelet – A kodárosi jelzett kő

Rovatunkban mától a Szász Tibor András rováskutató által felfedezett leleteket mutatjuk be szerre. (Székelyhon)

Kodáros kincsei – folytatás

A tudósítások jelzésértékű dokumentumok, mellyel az a célunk, hogy ismertté tegyük közkincsünket, a rovásleleteket. Az összehasonlító jeltan alapján megfejthető üzenetük érdekesebb, mint amit bárki kitalálhat? 

A kodárosi jelzett kő

?Hét éve, egy temetés alkalmával a felsősófalvi kodárosi temetőben azonosítottam be a rováskövet. Mellette ástak ki egy sírhelyet, így déli oldala, a felirattal napvilágra került. Mivel régi sírkőnek vélték, kegyeletből nem mozdították ki a helyéből.  Lehet, nem is tévedtek. 800 év alatt – mióta használatban van a kodárosi temető -, sok minden megtörténhetett. Akár az is, hogy a kéznél levő, alkalmas formájú követ felhasználták egy friss sír jelölésére. A 120 cm magas, gömbölyű csúcsú, szabálytalan piramis alakú kő, a közeli friss hant miatt az utóbbi két évben enyhén a feliratos felének irányába dőlt, és süllyedt. A csonkakúp tetőn kis kereszt van bevésve. Ennek feladata tudatni, hogy a kő jelzett, írott: amennyiben a növényzet körbenövi, a köves domboldalon hamar megtalálható. A sima oldal felső harmadán két nagy méretű, mélyen vésett jel, székely-magyar olvasatban (jobbról balra) S és GY-re emlékeztet. Bár ez utóbbinak úgy tűnik, van ?talpa? is. Ekkor a betűértéken túl jelenthet ?egy?-et, ?magyar?-t, ?élethelyet? is.

Alattuk különleges bevésés: egy íjra hasonlít. A ?vessző? a húrra keresztben van fektetve. Egyes kutatók szerint ez a nyugvást, a halált, a befejezettséget jelenti. Ennek az ábrának a mi értelmezésünkben nincs közvetlen betűjelentése; úgynevezett ideogramma, határozott jelentést hordozó jelkép.

A kodárosi temető rovásköve megrázó lelet, mert az ?íj? és a ?GY? rajta van a tatárlaki korongon is. Azok pedig  5000 évesek. Fontos, hogy a vésések egyetlen elgondolást követnek, tehát az üzenetet betűk, célszerű jelképek megszerkesztett együttese közvetíti. Végleges képet a kő minden oldalának részletes vizsgálatával nyerhetünk? – tudtuk meg a rováskutatótól.

(Molnár Melinda – szekelyhon.ro)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share