Helynévtábla rovás nélkül

Semmisnek nyilvánította a Hargita Megyei Törvényszék a csíkszeredai önkormányzat korábbi határozatát, melynek szerint székely rovásos táblát helyeztek volna el a megyeszékhely határain. A város fellebbez. (honline.ro)


Ha azért lehet tiltani, mert székely – akkor az

Nem jelölheti rovásírásos tábla Csíkszereda határait a város ki- és bejáratánál, mivel ez ellentmond az 1201/2006-os számú kormányrendeletnek, amely csak azokon a településeken engedélyezi a többnyelvű táblák felállítását, ahol az etnikai kisebbség eléri a lakosság 20 százalékát – döntötte el a Hargita Megyei Törvényszék. A döntés nem végleges, és 15 napon belül megfellebbezhető.

Erre azt követően került sor, hogy a prefektusi hivatal megtámadta a városi tanács egy tavaly júniusi határozatát, amelyben a városatyák megszavazták a rovásírásos helységnévtáblák elhelyezését.

A határozat semmisé nyilvánításához vezető indoklás szerint Csíkszeredában a 2002-es népszámlálás alkalmával csupán mintegy 150 személy vallotta magát székely nemzetiségű román állampolgárnak, ezért a rovásírásos helységnévtábla felállítása diszkriminálná a városban élő román, szász és cigány kisebbséget, amelyek szintén nem érik el a 20 százalékos határt. A prefektúra jogászai ugyanakkor rámutattak: a székely rovásokból összeállított felirat azért is törvénysértő, mivel a vonatkozó kormányhatározat melléklete kimondja, hogy a helységnevek jelölésénél csak a hivatalosan elfogadott feliratok alkalmazhatóak.

A csíkszeredai városi tanács viszont fenntartja, hogy a határozatuk megtámadása alaptalan, mivel a székely nyelv valójában azonos a magyarral, csupán írásjegyeiben különbözik attól. Példaként Nagyszeben, Segesvár, Brassó és Szászrégen városait említik, ahol – bár a szász nemzetiségű kisebbség szintén nem éri el a 20 százalékos határt – németül is megjelenik a települések neve, mintegy értékelő gesztusként a szászok iránt.

? A törvényszék határozatáról a polgármesteri hivatal még nem kapott hivatalos értesítést. Természetesen fellebbezni fogunk a székely feliratok elhelyezését akadályozó döntés ellen – közölte lapunkkal Ráduly Róbert Kálmán, Csíkszereda polgármestere.

(honline.ro)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share