Rovássorozat – Udvarhelyi Híradó

Rovás – Jeles hagyomány címmel új sorozatot indított az Udvarhelyi Híradó c. újság. A mai számban Molnár Melinda cikkét olvashatják.

 

Rovás – Jeles hagyomány

Mától csütörtökönként új rovattal jelentkezünk. Szász Tibor András rováskutatót kérdezzük: miért van az, hogy a rovásleletek nagy része Udvarhelyszékhez köthető? Hagyományához különösen ragaszkodó volt ez a vidék? Másabb gyökerű, kitekintésű volt? Vagy mert sehol sem keresték olyan alapossággal az elődök nyomait, mint itt? Templomok falán, újra befalazott kövein, várak, építmények hajdani helyén, hármashatárok, elfeledett és megközelíthetetlen szálláshelyek környékén bukkannak fel váratlanul, titokzatosan leleteink. Pár betű, mely írástudó őseinkről üzen, kik helyüket saját rótt jeleikkel jelölték – az akkor még jórészt írástudatlan Európában.

? Pár hete Japánban egy székely-magyar rovásírást bemutató kisfilmet adtak le a tévében. A vetítés után órák alatt tízezren keresték vissza a neten, és Japán legnézettebb adása lett. Ami nem kis dolog a japánok összlétszámát tekintve. Hogy miért történhetett, azt itthon se nagyon értették. Nem véletlenül. Minden nemzet büszke múltjára, és annak legősibb elemeire. Különösen akkor, ha egyéni, ősi írásmódja volt, hiszen ez annak a jele, hogy már a feledés peremére került időkben magas szellemi szintet ért el az illető nemzet közössége. Japánban a kínai írásjegyek átvétele előtt saját jelekkel írtak. Ebből ugyanolyan kevés marad fenn, mint nálunk, és a mai napig egyik legnemesebb szellemi tornának számít a jelentésükön való elmélkedés. Szentként tisztelik azt a néhány helyet, ahol pár jelnyi szöveggel ellátott kő vagy szikla van. Turisták százai állnak előttük nap mint nap, csodálattal, elmélkedve, egymással vitatkozva. Innen a szenzáció Japánban: jön egy rövidfilm egy távoli, kis európai országból, és kiderül, a rovásjelek némelyike nagyon hasonlít az ősi írásra.

Persze, nincs egyértelmű összefüggés, de mégis: a tudomány még adós a válasszal. Honnan a genetikai rokonság a távoli szigetország egyes csoportjaival? Ugyanez a helyzet Kínával is. Nekik is van ?rovásírásuk?: pár egyértelműen kínai jellegű, de jóval egyszerűbb jel. A késő bronzkori, háromezer éve elpusztult ősbirodalom szórványos lelete szintén nemzeti zarándokhely. Közelebbi rokonainkat nem is említem. A türk népek tucatjai használták a rovásírás változatait. Jött a moszlim hit, az arab írásbeliség erőszakolásával, majd legtöbb számára cirill betű gyilkos kényszere.

Kutatásainkat nem lehet elég messziről indítani. Valahol a mély gyökerek visszamutatnak az ősi civilizációkra. És ezt nem mi mondjuk. Kérdéseiket feltehetik az sztibor(kukac)pzs.ro címen.

(Szekelyhon.ro , Rovas.info)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share