Tót nyelvtörvény és a rovás

A Felvidéki Köztársaság (Szlovákia) nyelvtörvénye és a hazafiassági törvény ellen tiltakoznak a Felvidék magyar érdekképviseleti szövetségei.

 

Tiltakozás a nyelvtörvénnyel szemben

A Szlovákiai Magyar Szülők Szövetségének (SZMSZSZ) érsekújvári, párkányi és nyitrai régióbeli tagjai is csatlakozhatnának a hazafiassági törvény ellen tiltakozókhoz, más magyar és szlovák tanintézményekkel együtt – hangzott el a SZMSZSZ Érsekújvári és Nyitrai Területi Tanácsának értekezletén.

ÚJ SZÓ-TUDÓSÍTÁS

Hétfőn reggel országszerte tiltakozó megmozdulásokat szerveznek a hazafiassági törvény ellen, amelyről kedden ismét tárgyalnak a parlamentben. Keve Szilvia, a SZMSZSZ Érsekújvári Területi Tanácsának elnöke a Pázmány Péter Gimnáziumban fogadta az Érsekújvári és Nyitrai járás iskoláiban működő szülői szövetségek vezetőit, az iskolák képviselőit. Az értekezlet résztvevőit tájékoztatták a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala által létrehozott Jogsegélyszolgálat működéséről, elérhetőségéről.

A szülők több kérdést tettek fel az előadóknak, egyebek között arra voltak kíváncsiak, hogy pedagógiai dokumentációnak számít-e a szülői értekezleten készült jegyzőkönyv. Az iskolákban ugyanis kötelező kétnyelvű pedagógiai dokumentációt vezetni. Takács Zsuzsa, a SZMSZSZ irodavezetője elmondta, az értekezletek a szülői szövetség alapszabálya szerint magyar nyelven zajlanak, és a szülők hívják össze. Az itt készült jegyzőkönyv nem tekinthető pedagógiai dokumentumnak.

Az is érdekelte a jelenlévőket, hogy mi lesz az átadásra váró emléktábla sorsa, ha azon a felirat rovásírással van feltüntetve, nem pedig államnyelven. A rovásírással készült emléktáblát a jogsegélyszolgálatot nyújtó előadók szerint magánszemélynek kellene átadnia, mert a nyelvtörvényben foglaltak alapján őket nem lehet megbírságolni, csak a jogi személyeket. Szóba került a kalászi eset, ahol a nyelvrendőrök kioktatták a Csemadok Új Kalász színjátszócsoportjának tagjait, amiért csak az előadás időpontját és helyét tüntették fel szlovákul, és nem fordították le az egész programfüzet tartalmát szlovákra. A magánszemélynek csupán annyi a feladata, hogy engedélyt kérjen az emléktábla elhelyezéséhez.

 

Kapcsolódó cikkek:

Share