Székelyföld – Nemzetközi autójel

Székelyföld önálló nemzeti jelképei (zászló, rovás) között megjelent a nemzetközi autójelzés is. A .sic domain-javaslathoz hasonlóan a felirat: SIC.

 

Nemzetközi autójelzés Székelyföldnek

Székelyföld térképének körvonalaival ellátott, SIC jelzésű matricák jelentek meg az utóbbi hetekben számos csíki autón. A fehér-kék-sárga öntapadósok használatát a Székely Nemzeti Tanács kezdeményezte. A matrica nemzetközileg levédett rajz, és a .sic legfelsőbb doméniumnevet támogató kampány része, az autómatricák eladásából befolyó pénz is ezt a célt szolgálja. A név lefoglalása, a megfelelő műszaki háttér megteremtése ugyanis jelentős befektetést igényel. A tervek szerint őszig bejegyzik a tartománynév kezelését végző alapítványt, és az értékesítés érdekében kereskedelmi társaságot hoznak létre.

?Azért ragasztottam Székelyföld matricát az autómra, hogy látszódjon félreérthetetlenül, hová való vagyok? – válaszolta kérdésemre a csíkszeredai Keszler Róbert, aki a csíksomlyói búcsún vásárolta a SIC jelzésű lehúzóst. Amint mondja, nagyon jó ötletnek tartja, hogy bármerre jár az országban vagy külföldön, nemcsak a rendszám Románia-jelzete, hanem Székelyföld nemzetközinek szánt jelzete is szerepel az autóján. Ugyanakkor aláírásával támogatta a .sic legfelsőbb szintű domaintartomány létrejöttét a honlapon. Ezen egyébként tegnap délutánig már több mint tizenkétezer aláírást jegyeztek a remélt háromszázezerből.

?A kezdeményezés valójában azt teszi lehetővé, hogy a világháló ?birodalmában? a székelyföldi felhasználók már az internet- vagy e-mail cím végződéséről felismerhetőek legyenek? – olvasható az említett honlapon, ahonnan kiderül, hogy a tartománynév ISO-kód szerinti besorolása arra is szolgálhat majd, hogy a Székelyföldön bejegyzett autókat SIC felirattal jelöljük meg, és az autós matrica akár hivatalossá is válhat. Jelenleg az öntapadós néhány újságárudában és RMDSZ-székházban kapható, de hamarosan interneten is megrendelhető lesz.

 ?Először a tudatban kell építeni a Székelyföldet, és ehhez a látványelemek is hozzátartoznak? – magyarázta Veress Dávid, a Székely Nemzeti Tanács Állandó Bizottságának tagja, az SZNT csíki soros elnöke, aki hozzátette, nem csak Székelyföld nemzetközi autójelzését kellene használni, hanem a székely zászlót is, sőt minden település bejáratánál egységes, kétnyelvű, rovásírásos feliratot tartalmazó tábla kellene hirdesse, hogy Székelyföldön élünk. ?Azért választottuk autójelzetnek és fődoménium-névnek is a SIC szócskát, mert azt reméljük, hogy a világban szétszóródott székelyeket és a székelységgel szimpatizáló más nemzetiségűeket is sikerül megnyernünk a siculitas, azaz székelység ügyének – hangsúlyozta Veress Dávid. Azt szeretnénk, ha a látványelemek nem puszta képek, hanem egyben az önrendelkezési törekvéseink jelzései lennének.?

(Gobeportal) 

 

Kapcsolódó cikkek: 

Share