Pilisi íjászok – PIHE

Megalakult a pilisvörösvári székhelyű Pilisi Íjászok Hagyományőrző Egyesület. Bemutatkozásuk május első napján, a Jobbik piliscsabai majálisán lesz.

 

Íjászat és rovás
 
2010. április 25-én, vasárnap megtartottuk a Pilisi Íjászok Hagyományőrző Egyesület (PIHE) alapító ülését. A szervezet pilisvörösvári központtal, 12 taggal indult el a bejegyzés rögös útján. A PIHE elnökének a közgyűlés Orosz Andrást választotta meg, elnökségi tagoknak pedig Lakatos Bélát és Sprecher Zoltánt. Bár a bürokratikus és hosszadalmas bejegyzési folyamat tart, a munkát máris megkezdtük. Május 1-jén a piliscsabai Jobbik-majálison mutatkozunk be, majd további környékbeli rendezvényen biztosítjuk az íjásztatást a fiatalok és idősebb érdeklődők számára. Május 30-án a pilisszentiváni Nagycsaládosok Egyesületének meghívására tanítjuk lőni a gyerekeket, de segítünk nekik elsajátítani a rovásírást is.

Célunk, hogy a környékbeli fiatalokat megismertessük ősi hagyományainkkal, s mindeközben testileg is megerősödjenek. Környezetünk és múltunk megismerését és megőrzését elsődleges feladatunkként fogalmaztuk meg, de lényegesnek tartjuk, hogy a helyi fiataloknak értelmes és hasznos elfoglaltságot nyújtsunk.

Edzéseinket – a rendezvények időpontjait kivéve – szombaton és vasárnap tartjuk majd, melyre mindenkit szeretettel várunk, legyen az leendő tag, vagy csak kíváncsi érdeklődő. A hétvégi íjászatok alkalmával mindössze 300 Ft-ért (melyet a törött vesszők pótlására, és a vesszőfogók újítására használunk fel) az egyesület eszközeit használva lehet kipróbálni őseink fegyverét, de akár saját felszerelést is lehet használni (ez esetben díjmentesen használható a pálya). Természetesen szervezett csoportoknak, előzetes megbeszélés és egyeztetés után szinte bármikor rendelkezésére állunk, akár a környékbeli iskolák testnevelésórájának kiegészítésében is szívesen segítünk.

Első edzésünk várhatóan május 23-án, vasárnap lesz, mikor ünnepélyesen átadjuk a Szent Erzsébet Otthon mögött elterülő íjászpályánkat.

A későbbiekben évente két alkalommal (vélhetően kora ősszel és késő tavasszal) szervezünk majd íjászversenyeket, de minden nyáron meghirdetünk hagyományőrző gyerektábort is, melyet 2010-ben augusztus 23. és 27. között tartunk Piliscsabán. Az egy hetes napközis tábor során a gyerekek megismerkedhetnek a rovásírással, a magyar néptánccal, a Pilis állat- és növényvilágával, de természetesen lesz íjászat, nemezelés, népi játékok egész sora. (A táborról bővebben hamarosan elkészülő honlapunkon: www.pilisiijaszok.neobase.hu)

Egyesületünk munkájához minden segítséget elfogadunk, hisz úgy gondoljuk, mindenki érdeke az, hogy a gyerekek megismerjék múltunkat, rendszeresen sportoljanak, és szabadidejüket kellemesen, de hasznosan töltsék el. Érdeklődni lehet a pilisiijaszok@gmail.com e-mail címen!

Rendezvényeinkre és edzéseinkre szeretettel várunk mindenkit!

Gribek Dániel
médiafelelős,
Pilisi Íjászok Hagyományőrző Egyesület (PIHE)

(Rovatmagazin)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share