Nem mind arany, ami fénylik!

alt

Napok óta kerengenek a hírek az Etiópiában talált rovásos leletekről szóló orosz műsorról. Álmodozás? Tévedés? Átverés?

Milyen írás van az etióp leleten?

A napokban több körlevélben is megjelent a “hír”, miszerint orosz kutatók Etiópiában, Axum környékén 14000 éves feliratokat találtak, amelyek a székely-magyar rovás (esetleg a Kárpát-medencei rovás) betűivel íródtak. A YouTube-ra feltett videón láthatjuk a hivatkozott dombormű darabokat és a velük párhuzamba állított rovásjeleket.

Nem árt azonban a filmmel kapcsolatban a kritikus figyelem, mind tartalmilag, mind technikailag:

1) A bemutatott lelet helye ugyan Etiópia, de nem Akszúm. A tényleges helyszín a hajdani Akszúmi Krályság (i.sz. I – X. sz.) legdélebbi városa Yeha. A jelenlegi Etiópia Tigray tartományában (Tigranya) található.

2) Régészetileg a lelet nem mai újdonság, mert 1906 óta (főként német vezetéssel) folynak feltárások Yehában.

3) A relief betűi pedig nem ismeretlenek: az úgy nevezett “dél-arab” írás “gé-ez” altípusához tartoznak, amit több forrás sábai-írásnak” nevez. Ez az írás annyira nem ritka, hogy a mai Etiópia, Eritrea és Jemen területén is rengeteg ilyen leletet találtak, sőt a Louvre-ban található Almaqah-tábla felirata is ezzel vésetett. A jelkészlet egy része alakra kétség kívül azonos, más része hasonló a székely-magyar és a kárpát-medencei rovásjelekkel, de más hangértéket jelölnek. (Az egyetlen alakra és kiejtésre is azonos betű az “M”)

4) A filmben az orosz nyelvű beszélgetés egyáltalán nem érinti a rovást, sem pedig a magyarokat és székelyeket.
Végezetül pedig érdemes egy pillantást vetni a “szenzáció” technikai kivitelezésére is. Az orosz műsorba angol felirattal illesztik a rovásos összehasonlításról szóló képet. A vágott film pedig úgy “pereg tovább”, hogy a hangsáv megszakad, míg a beillesztett kép látható.

Remélhetőleg a következtetéseket mindenki levonja és a hivatkozások tekintetében szép lassan megtanulja megkülönbözteti a búzát az ocsútól.

(Rovas.info)

Kapcsolódó cikkek:

Share