Cserkészek a rovásversenyen

Kiváló eredményeket ért el mind a három korosztályban a 037-es számú magyarrégeni Koós Ferenc cserkészcsapat a XI. Országos Rovásírás versenyen.

 

Rójunk együtt, rójunk fába, rovásírás országában

Ezzel a jelszóval indultak el a lelkes magyarrégeni cserkészek Szamosújvárra, a XI. Országos Rovásírás versenyre április 9-én. Megőrizve a hagyományt az idén is a ?Csodaszarvas nyomában? járt a 19 kiscserkész, cserkész és felnőttcserkész. ?Lelkesedéssel, izgalommal és kíváncsisággal indultunk a versenyre. Utunk a Mezőségen át vezetett, ahol növényvilágunk egy gyönyörű példányát tekinthettük meg. A tavaszi hérics teljes pompájában virított a Mezőség domboldalain? – mesélte az utazás élményeit Biró Júlia felnőttcserkész. A szép barokk város, Szamosújvár rövid monográfiájával ismerkedtek meg az úton, és a cegei tavak mellett Wass Albert emlékét is felidézték. A cserkészek tudását gazdagították azok az előadások, amelyek a rovásírás felbecsülhetetlen kulturális értékét hangsúlyozták.

Magyarul, magyarnak, magyar írással

A rovásírás a magyar nép ősi írása, amely a nyelvvel párhuzamosan alakult, és fejlődött ki, olyan népi hagyomány, amely gazdag jelképvilágával egységes rendszert alkot. ?Nekünk feladatunk, kötelességünk megőrizni e kincset, gazdagítani magyarságtudatunkat, és terjeszteni ősi magyar rovásírásunkat? – vallja a felnőttcserkész. A magyarrégeniek három kategóriában vittek haza díjakat: Csatlós Zsanett kiscserkész országos I. helyezést ért el csoportjában, míg Keresztesi Tímea országos V. helyet a cserkész kategóriában. A csapatot ők képviselik majd a Kárpát-medencei Rovásírás versenyen Budapesten.

Kulcstartót készítettek

A délutáni kézműves foglalkozásokon a cserkészek megismerkedhettek a bútorfestés, kerámiafestés, gyöngyfűzés, sípkészítés, nyomdatechnika, kulcstartókészítés rejtelmeivel is. Az eredményhirdetés után részt vettek az éjszakai járőrversenyen, amely újabb kihívást jelentett számukra. Feladatukat teljesítették, és közösen zárták az estét magyarságunk 10 tételének felolvasásával: ?Hazádnak rendületlenül légy híve, oh, magyar! Nemzettudatod adjon erőt, hogy Isten akaratából a nagyvilág bármely részén, a hazában vagy idegenben emelt fővel magyarként élhess? – idézte fel lapunknak Biró Júlia. Vasárnap a közös ökumenikus istentisztelet után tért haza a nyertes cserkészcsapat Magyarrégenbe.

(Székelyhon – Fábián András)

 

Kapcsolódó cikkek:

Share