Rovás az űrben

alt

Immár az űrben is megfordult egy rovásfelirat. Az ismert világtörténelem első űrbéli (magyar) rovását Charles Simonyi magyar űrhajós dedikálta a Nemzetközi Űrállomás fedélzetén. Rovás az űrben – Masat 1

 A rovásfeliratban a MASAT-1 betűsor került átírásra (betű szerint), amely a Műegyetemen készülő, első magyar műhold neve. Az emblémán az éppen készülő műhold és a készítő csapat neve került feltüntetésre. A kocka axonometrikus képe a kocka alakú műholdra utal, amelynek közepén a magyar zászló sávjai láthatóak.

alt

A rovással ellátott embléma-matrica megjárta a Bajkonurt; a Nemzetközi Űrállomásra (ISS) 2009 tavaszán a Szojuz TMA-14 űrhajóval jutott el, majd szervizmodulban érkezett vissza. A Földet 267-szer kerülte meg – Charles Simonyi személyes közlése szerint. Az űrhajós által aláírt lapot az űrállomáson (International Space Station, ISS) 2009. április 6-án hitelesítő bélyegzővel látták el.

Ötletgazdák: Rumi Tamás, Lantos László.

Külön köszönet illeti a MASAT-1 fejlesztőcsapat tagjait, akik munkája nélkül nem lehetett volna rovás feliratot küldeni az űrbe.

(Rovás Infó)

Kapcsolódó cikkek:

Share